SOMMARKURSER

Sommar på Fogelstad
demokrati & omställning för en hållbar framtid

Tillbringa en vecka på Fogelstad kvinnliga medborgarskola, där vi hämtar kraft ur tidigare generationers kamp och söker riktningen mot framtiden för demokratins bevarande och klimatomställningen. 


På Fogelstad säteri i Julita Sörmland, startade Elisabeth Tamm 1925 en skola för kvinnor, efter att kvinnorna fått rösträtt. Skolan gav mod och kunskap för att delta i samhällsbygget. Fogelstadgruppen bestod utöver Elisabeth Tamm, av Honorine Hermelin, Elin Wägner, Ada Nilsson och Kerstin Hesselgren. Många av dåtidens kulturpersonligheter besökte och bidrog till skolan, som föreläsare och stöd.


Dagens utmaningar ser inte annorlunda ut, både demokratin och miljö hotas både i vår närhet och globalt. Vi får inte slå oss till ro! Tillsammans blir vi starkare.


Under en vecka bor och lever vi under samma tak i den ursprungliga skolan på Fogelstad i Julita. Genom personliga möten och föredrag om medborgarskolan och kvinnliga föregångare levandegörs arvet. De nutida utmaningarna kommer att belysas av olika föreläsare och bearbetas på olika sätt. Under kursen tillämpas aktivt medborgarskolans pedagogik, där handen, hjärnan och hjärtat står i centrum. Även kvällarna används till gemenskapande.


Kursen är en samverkan mellan Nyköpings folkhögskola, Kulturföreningen Fogelstad och Vänföreningen Fogelstad.

 

Läs mer här:

Kulturföreningen Fogelstad

Vänföreningen Fogelstad

Läderhantverk

Kursen är för nybörjare och ger dig grundläggande kunskaper om läder och material. Du lär dig grunderna i sadelmakarsöm, färgning, ytbehandling med mera och hur du använder hantverkets olika verktyg.

Kursen riktar sig till alltså till nybörjaren och ger dig grundläggande kunskaper om läder och material. Du lär dig grunderna i sadelmakarsöm, färgning, ytbehandling med mera. I och med det kommer du också att bekanta dig med och använda olika verktyg. 

Dessa tekniker kan du sedan använda till fritt skapande. 

HÄR HITTAR DU SVERIGES ALLA SOMMARKURSER PÅ FOLKHÖGSKOLA

Här hittar du över 700 kurser, från Malmfältens folkhögskola i Kiruna i norr till Skurups folkhögskola i Skåne i söder.

BEHÖVER DU BOENDE ELLER VILL DU HITTA MATSTÄLLEN ELLER SAKER ATT GÖRA?

Nyköpingsguiden guidar dig till traktens specialiteter.