KULTURCAFÉER

Faysa Idle fotograferad av Nicklas Thegerström


Folkhögskolans kulturcaféer är numer en institution. Här hittar du  bredd med musik, dokumentärfilm, föreläsare, författare - och en debattsugen publik. Här hittar du de tunga nationella namnen men också de lokala och up-and-coming-artisterna. Unikt för caféerna hos oss är att skolans klasser står för värdskapet, både i entrékassan och i caféet.

Här hittar du programmet som utskrivbar PDF.

PROGRAMMET VÅRTERMINEN 2024


Vår idé är att så många som möjligt ska ha tillgång till och råd med kultur som är glädjefull, smal, bred, folklig, speciell, aktuell, njutbar, tänkvärd och något att minnas.


Som vanligt står skolans klasser för värdskapet och du som besökare erbjuds att fika före och under programpunkterna. Caféerna startar 18:00 och pågår i drygt en timme. Entré: 150 kr. 


Nytt från i höstas är att du kan boka och köpa din biljett digitalt. Är du osäker på hur det går till, hjälper vi dig gärna.


Varmt välkommen!


1 februari

Faysa IdleEtt ord för blod, om gångvåldet inifrån

Faysa Idle är aktuell med biografin Ett ord för blod, utgiven av Lind & Co i september 2023. Det är en gedigen skildring av gängvåldet inifrån, från systerns perspektiv, som lever mitt ibland våldet, hoten och dödsskjutningarna.

Köp din biljett här.

8 februari

Rasmus Canbäckom konflikten Nagorno-Karabach

Rasmus Canbäck är konfliktjournalist och författare som framför allt arbetar i de forna sovjetstaterna.  Sedan 2016 har han rest och skrivit om Kaukasiens frusna konflikter, däribland Nagorno-Karabach - en av vår tids mest komplicerade oroshärdar.

Köp din biljett här.

15 februari

Oxelösunds Dance Crew med Johan Bergvall – bjuder på dancehall full av energi

Varje vecka tränar barn och ungdomar med bakgrund i 36 olika länder, i den verksamhet som eldsjälen Johan Bergvall skapade för fem år sedan.  Oxelösunds Dance Crew har  uppträtt på Avicii Arena, Globen i livesänd TV-gala i SVT och för kungen & drottningen.

Köp din biljett här (vuxen)

Köp din biljett här (barn- & ungdom under 15 år)

29 februari

Lena Einhorn – om Vladimir Putins väg till makten i sin bok Kameleont

Lena Einhorn är författare, filmare och regissör, samt utbildad läkare. Denna kväll kommer Lena för att prata om sin nya dokumentärroman om Vladimir Putins väg till makten, kallad Kameleont. Boken publiceras den 22 februari 2024.

Köp din biljett här.

7 mars

Samara – ett musikaliskt möte mellan Norden och Mellanöstern

Samara – ett musikaliskt möte mellan Norden och Mellanöstern

Samara har turnerat flitigt både i Mellanöstern och Sverige och fått oerhört starkt gensvar från publiken genom sin unika sammansättning och skickliga musikanter. Med hjälp av både nyskriven och traditionell musik utforskar gruppen potentialen hos medlemmarnas olika musikaliska bakgrund. (I samarbete med Scenkonst Sörmland)

Köp din biljett här.


14 mars

Musikerlinjen – filmmusik du minns

Välkomna till en riktig nostalgikväll med Musikerlinjen på Nyköpings Folkhögskola. Köp popcorn och godis och slå dig ned för att njuta av fantastisk filmmusik från filmer vi alla minns.  Affischen skvallrar om att det kan bli musik från Hobbit, Tillbaka till framtiden, Top Gun och mycket mer.

Köp din biljett här.


21 mars

Tågsemester – inspiration med Railway Queen Susanna Elfors

Vill du gå från flygskam till tågskryt? Under denna föreläsning med Susanna Elfors får du tips på tågrutter i Europa samt en massa annan kunskap om hur du kan maxa tågsemestern. Du får också veta mer om Tågsemestergruppen och om vad den har bidragit till.

Köp din biljett här.


11 april

Aigua & Lena Nowak

Aigua (vatten) är det bästa ordet för att beskriva duon som består av Lies Hendrix och Joan Peiró Aznar. Nu möter Lies och Joans folkmusikton den Göteborgsbaserade polska klarinettisten Lena Nowak. Tillsammans skapar trion musik med influenser från jazz, flamenco och folkmusik från norra, östra och södra Europa.  (I samarbete med Scenkonst Sörmland)

Köp din biljett här.


18 april

Anna Elofsson – klimatpolitiska rådet
Sverige har skarpa mål för minskade utsläpp av växthusgaser - men hur går det? Anna Elofsson, utredare på klimatpolitiska rådet, har arbetat i flera statliga utredningar med anknytning till klimatpolitiken. Under kvällen kommer hon att berätta om hur rådets arbete går till och vad som står i den nya rapport som rådet släpper i slutet av mars 2024.

Köp din biljett här.


25 april

Zofia Selimi – matinfluenser med romsk balkanmat
Välkommen till en kväll med matbloggaren, instagrammaren och kokboksförfattaren Zofia Selimi, aktuell med sin nya kokbok Zofias romska balkanmat (2023). I boken berättar hon för första gången om sitt romska ursprung och presenterar maten som hon är uppväxt med som en hyllning till den romska matkulturen.

Köp din biljett här.

***

Alla evenemang startar kl. 18:00 

***

Så bokar du och betalar

Biljettpris 150 kronor.  Du hittar länk till bokning och biljettköp under respektive programpunkt och du kan betala med bankkort eller Swish. Köpta biljtter återlöses inte.

Behöver du hjälp med detta, besök expeditionen eller ring  0155-29 20 80  under kontorstid 8-16. 

Medlemskapet i samma förening kostar 200 kronor/år. Bli gärna medlem för att stötta föreningen som också är skolans huvudman. Läs mer här.

Här hittar du programmet som utskrivbar PDF.

***

Tips, tankar, idéer?

Har du tips, tankar eller idéer om vad kulturcaféerna på Nyköpings Folkhögskola kan tänkas innehålla? Maila bokningsansvariga Lotta Krüger på lotta@nykoping.fhsk.se eller Mia Rolandsdotter på mia@nykoping.fhsk.se 

Observera!

Kontrollera att du har rätt antal biljetter i varukorgen innan du går till Till betalning. Klicka på + eller - för att lägga till eller ta bort biljetter.