KULTURCAFÉER
Folkhögskolans kulturcaféer är numer en institution. Här hittar du bredd med musik, dokumentärfilm, föreläsare, författare - och en debattsugen publik. Här hittar du de tunga nationella namnen men också de lokala och up-and-coming-artisterna. Unikt för caféerna hos oss är att skolans klasser står för värdskapet, både i entrékassan och i caféet.
Observera!
Kontrollera att du har rätt antal biljetter i varukorgen innan du går till Till betalning. Klicka på + eller - för att lägga till eller ta bort biljetter.
PROGRAMMET HÖSTTERMINEN 2023
Vår idé är att så många som möjligt ska ha tillgång till och råd med kultur som är glädjefull, smal, bred, folklig, speciell, aktuell, njutbar, tänkvärd och något att minnas.
Som vanligt står skolans klasser för värdskapet och du som besökare erbjuds att fika före och under programpunkterna. Caféerna startar 18:00 och pågår i drygt en timme. Entré: 150 kr.
Nytt för i höst är att du kan boka och köpa din biljett digitalt. Är du osäker på hur det går till, hjälper vi dig gärna.
Varmt välkommen!
7 september
Tobias Hübinette – den svenska färgblindheten
Tobias Hübinette som är forskare, författare och samhällsdebattör föreläser om den antirasism som genomsyrar Sverige, nämligen färgblindheten. Dagens Sverige anses allmänt vara ett av världens mest antirasistiska länder. Vi får veta hur den svenska färgblindheten uppkom under 1900-talets slut och hur den slutligen utvecklades och varför just vi har kommit att bli världens mest färgblinda antirasistiska land och folk.
14 september
SuneCombo – lokalt coverband med ös
SuneCombo är ett band med lokala anknytningar till Nyköping. Bandet lirar hits från 50-talet fram till nyss. Kvällen bjuder på en stor bredd musikaliskt och en hel del historia kring låtarna. En massa ös utlovas!
21 september
Mikael Ohlson – en av Sveriges främsta filmentreprenörer
Mikael Ohlson är animatör, uppvuxen och bosatt i Nyköping men arbetar både i Sverige och utomlands. Det som började med UR:s serie Kom Ketchup, TV-program för åk 1-3 om att kunna berätta en historia, har vuxit till arbeten med bland annat Netflix serien Lost in Space och Amazon serien Carnival Row.
28 september
Sofia Ullman – vispop med ett unikt sound
Sofia Ullman komponerar musik med ett unikt sound, svenska texter och rösten i fokus. Musiken har medverkat i P4, Svensk pop, Skärgårdsradion och diverse radio i Sverige och Finland. Ikväll spelas låtar från albumet och även Måla mig i akvarell som Sofia komponerade med Kenneth Gärdestad och som blev hans sista utgivna låt.
5 oktober
David Thurfjell – om religion och andlighet i våra liv
David Thurfjell, är en av landets mest meriterade religionshistoriker och författare till Granskogsfolk och En lockton i ödemarken. I sina böcker undersöker han vilken funktion religion och andlighet fyller i våra liv. Han har i år även varit sommarpratare i Sommar i P1.
12 oktober
Sverker Sörlin – bildning i Antropocen
Idéhistorikern och professorn Sverker Sörlin talar här om vad vi måste veta för att kunna leva (väl) tillsammans. Under denna kväll kommer Sverker Sörlin tala om begreppet bildning och hur vi ska klara av att hålla ihop vårt samhälle när det utsätts för olika påfrestningar.
Hur skapar vi ekologisk och social hållbarhet tillsammans? Vilka verktyg kan vi använda och vad är värt att kämpa för? Del av LitterArt.
19 oktober
Among Lynx Duo – rå, tung och smutsig blues
Among Lynx Duo är ett svängigt och smutsigt destillat av rootsrock-bandet Among Lynx. Med avstamp i den amerikanska bluestraditionen skapas ett sound som flirtar med 70-talsrock och nutidspop.
26 oktober
Elin Lyth & Daniel Östersjö tolkar Kristina Lugns dikter
Vis- och folksångerskan Elin Lyth sjunger Daniel Östersjös tonsättningar av Kristina Lugns dikter tillsammans med Daniel som ackompanjerar på gitarr, piano och dragspel.
Vecka 44: HÖSTLOV
9 november
Tailcoat – folkmusik med filmisk ljudbild
Tailcoat spelar nykomponerad folkmusik som är inspirerad av det kulturarv som de nordiska länderna delar. Med sin sällsynta instrumentation, nytänkande och filmiska ljudbild tar Tailcoat inspiration från traditionell folkmusik och förvandlar den till nyskrivna kompositioner. I samarbete med Scenkonst Sörmland.
16 november
Mia Taikon – romernas historia
Mia Taikon är rom och författare och har skrivit tre barnböcker. Hon är också föreläsare och pedagog med specialämnen på romsk historia, kultur och folkmordet på romer under Förintelsen. Under kvällens föreläsning tar Mia tar med er på en resa genom historien, där folkmordet på romer under Förintelsen synliggörs. Vilka processer möjliggjorde detta folkmord?
***
Alla evenemang startar kl 18:00
***
Så bokar du och betalar
Biljettpris 150 kronor. Du hittar länk till bokning och biljettköp under respektive programpunkt och du kan betala med bankkort eller Swish. Köpta biljtter återlöses inte.
Behöver du hjälp med detta, besök expeditionen eller ring 0155-29 20 80 under kontorstid 8-16.
Medlemskapet i samma förening kostar 200 kronor/år. Bli gärna medlem för att stötta föreningen som också är skolans huvudman. Läs mer här.
Här hittar du programmet som utskrivbar PDF.
***
Tips, tankar, idéer?
Har du tips, tankar eller idéer om vad kulturcaféerna på Nyköpings Folkhögskola kan tänkas innehålla? Maila bokningsansvariga Lotta Krüger på lotta@nykoping.fhsk.se eller Mia Rolandsdotter på mia@nykoping.fhsk.se