KULTURCAFÉER

Finska vokalgruppen Tuuletar


Folkhögskolans kulturcaféer är numer en institution. Här hittar du  bredd med musik, dokumentärfilm, föreläsare, författare - och en debattsugen publik. Här hittar du de tunga nationella namnen men också de lokala och up-and-coming-artisterna. Unikt för caféerna hos oss är att skolans klasser står för värdskapet, både i entrékassan och i caféet.

Här hittar du programmet som utskrivbar PDF.




PROGRAMMET VÅRTERMINEN 2023


Vår idé är att så många som möjligt ska ha tillgång till och råd med kultur som är glädjefull, smal, bred, folklig, speciell, aktuell, njutbar, tänkvärd och något att minnas.


Som vanligt står skolans klasser för värdskapet och du som besökare erbjuds att fika före och under programpunkterna. Caféerna startar 18:00 och pågår i drygt en timme. Entré: 120 kr (för medlemmar i Föreningen Nyköpings Folkhögskola 100 kr)


Varmt välkommen!


9 februari

Paul Hansen, fotograf i världsklass

Vi är stolta att på vårterminens första kulturcafé kunna presentera den mångfaldigt prisbelönte fotografen och journalisten Paul Hansen. Bland hans många utmärkelser måste självklart nämnas att han tilldelats internationella utmärkelsen World Press Photo of the Year två gånger och svenska Årets fotograf nio (!!) gånger. 


OBS! Detta kulturcafé är flyttat till S:t Nicolai församlingshem (bakom Culturum )


16 feb

Tuuletar, den fantastiska finska vokalgruppen

Tuuletar kombinerar på ett fantastiskt sätt moderna genrer , som rap och beat-boxing, med traditionell finska sång. Gruppen har lånat sitt namn av vindens gudinna i Kalevala. Tuuletar består av sångarna Venla Ilona Blom, Sini Koskelainen, Johanna Kyykoski och Piia Säilynoja samt ljuddesignern Joonas Saikkonen.

Ett samarrangemang med Scenkonst Sörmland.


2 mars

Martin Emtenäs om sin bok Tusen och 1 art – om biologisk mångfald och mänsklig enfald

Tusen och 1 art är en berättelse om vad som varit viktigt för oss människor genom åren, vad som ledde oss hit. Och hur det gick för naturen under tiden vi förverkligade våra drömmar. Martin Emtenäs, född och uppvuxen i Oxelösund, är TV-journalist och författare. Han är kanske mest känd som programledare för Mitt i naturen i SVT samt Det stora fågeläventyret men har även skrivit många uppmärksammade naturböcker.


9 mars

Who runs the world? Girls! Tribute to Janis Joplin, Lady Gaga & Beyoncé

Årets klass på folkhögskolans Musikerlinjen består av en samling synnerligen begåvade unga musiker. När de själva fick välja tema för denna konsert, som infaller dagen efter internationella kvinnodagen, valde de att göra den till en hyllning till tre kvinnliga förebilder och giganter inom musikvärlden.


16 mars

Sisters of Soul

Nyköpingsduon Anna Edman och Linda Pröjtz Ålund från Sisters of Soul tillsammans med musiker bjuder på musik från sin stora repertoar. Från ABBA till Barbro Hörberg, Lisa Ekdahl till Cornelis Vreeswijk och en och annan tio-i-topp dänga.


23 mars

Vad är egentligen fascismen? Med historikern Lena Berggren och serietecknaren Kalle Johansson

Serieboken Vad är egentligen fascism? kom ut 2017 men den blir tyvärr bara mer och mer aktuell. Boken är tecknad av Kalle Johansson, serietecknare och illustratör. Den bygger på intervjuer med fascismexperten Lena Berggren som är docent i historia vid Umeå universitet.


30 mars

Skogslandet – en granskning

Föreläsning med journalisten Lisa Röstlund Lisa Röstlund från Dagens Nyheter har granskat skogsindustrin och de svåra motsättningarna som råder mellan arters bevarande och industrins lönsamhet. Konflikter uppstår mellan klimatmål och produktionsmål, mellan invånare ute i landet, inom forskningen, och bland politiker i Sverige och utomlands. Lisas bok Skogslandet – en granskning har kallats "ett yxhugg rakt igenom den svenska folksjälen".


20 april

Om binas förunderliga värld med Greger Lantz

Greger Lantz är trädgårdsmästare, biodlare och tillika föreläsare/kursledare. Han kommer att berätta om bin, både vilda och tama, hur ett bisamhälle fungerar och hur spännande binas liv och hemligheter är. Hur kommunicerar till exempel hur blommor och bin med varandra? Han kommer också att gå igenom lite om biodlingens grunder och vad som krävs för att bli biodlare. Provsmakning utlovas och dessutom möjligheten att köpa en burk honung eller två.


27 april

Visselblåsaren Stine Christophersen

Stine Christophersen är visselblåsaren som larmade om hanteringen av coronapandemin på vårdbolaget Attendo. Senare dömdes två chefer på Attendo för brott då de varnat Stine efter att hon larmat. Idag är Stine krönikör på tidningen Arbetaren, hon läser till journalist och kämpar för vårdpersonalen och arbetarklassens rätt till yttrandefrihet med målet att få fler att våga visselblåsa.


4 maj

Fönsterspringan med Elsie Johansson & Daniel Östersjö

Fönsterspringan är en föreställning med författaren Elsie Johansson och musikern Daniel Östersjö, där Elsie läser sina dikter, Daniel sjunger dem vid sitt piano – och däremellan för de ett lågmält samtal om livet och konsten: ett slags själsligt hemma-hos. Elsie läser ur sin senaste bok Bladet från munnen (2021) och sångerna är hämtade från det kritikerrosade albumet Fönsterspringan (2020).

***

Alla evenemang startar kl 18:00 

***

Så bokar du och betalar

Biljettpris 120 kronor (för medlemmar i Föreningen Nyköpings Folkhögskola 100 kronor). Boka din biljett på 0155-29 20 80  under kontorstid 8-16 eller via info@nykoping.fhsk.se.

Du betalar med bankkort eller Swish på plats. 

Medlemskapet i samma förening kostar 100 kronor/år. Bli gärna medlem för att stötta föreningen som också är skolans huvudman. Läs mer här.

Här hittar du programmet som utskrivbar PDF.

***

Tips, tankar, idéer?

Har du tips, tankar eller idéer om vad kulturcaféerna på Nyköpings Folkhögskola kan tänkas innehålla? Maila bokningsansvariga Lotta Krüger på lotta@nykoping.fhsk.se eller Mia Rolandsdotter på mia@nykoping.fhsk.se