KULTURCAFÉER

Författaren Mia Taikon. Foto: Privat


Folkhögskolans kulturcaféer är numer en institution. Här hittar du  bredd med musik, dokumentärfilm, föreläsare, författare - och en debattsugen publik. Här hittar du de tunga nationella namnen men också de lokala och up-and-coming-artisterna. Unikt för caféerna hos oss är att skolans klasser står för värdskapet, både i entrékassan och i caféet.

Här hittar du programmet som utskrivbar PDF.

Observera!

Kontrollera att du har rätt antal biljetter i varukorgen innan du går till Till betalning. Klicka på + eller - för att lägga till eller ta bort biljetter.

PROGRAMMET HÖSTTERMINEN 2023


Vår idé är att så många som möjligt ska ha tillgång till och råd med kultur som är glädjefull, smal, bred, folklig, speciell, aktuell, njutbar, tänkvärd och något att minnas.


Som vanligt står skolans klasser för värdskapet och du som besökare erbjuds att fika före och under programpunkterna. Caféerna startar 18:00 och pågår i drygt en timme. Entré: 150 kr. 


Nytt för i höst är att du kan boka och köpa din biljett digitalt. Är du osäker på hur det går till, hjälper vi dig gärna.


Varmt välkommen!


7 september

Tobias Hübinette – den svenska färgblindheten

Tobias Hübinette som är forskare, författare och samhällsdebattör föreläser om den antirasism som genomsyrar Sverige, nämligen färgblindheten.  Dagens Sverige anses allmänt vara ett av världens mest antirasistiska länder. Vi får veta hur den svenska färgblindheten uppkom under 1900-talets slut och hur den slutligen utvecklades och varför just vi har kommit att bli världens mest färgblinda antirasistiska land och folk.

Köp din biljett här.


14 september

SuneCombo – lokalt coverband med ös

SuneCombo är ett band med lokala anknytningar till  Nyköping. Bandet lirar hits från 50-talet fram till nyss. Kvällen bjuder på en stor bredd  musikaliskt och en hel del historia kring låtarna. En massa ös utlovas! 


Köp din biljett här.


21 september

Mikael Ohlson – en av Sveriges främsta filmentreprenörer

Mikael Ohlson är animatör, uppvuxen och bosatt i Nyköping men arbetar både i Sverige och utomlands. Det som började med UR:s serie Kom Ketchup, TV-program för åk 1-3 om att kunna berätta en historia, har vuxit till arbeten med bland annat Netflix serien  Lost in Space och Amazon serien Carnival Row.  

Köp din biljett här.


28 september

Sofia Ullman – vispop med ett unikt sound

Sofia Ullman komponerar musik med ett unikt sound, svenska texter och rösten i fokus. Musiken har medverkat i P4, Svensk pop, Skärgårdsradion och diverse radio i Sverige och Finland. Ikväll spelas låtar från albumet och även Måla mig i akvarell som Sofia komponerade med Kenneth Gärdestad och som blev hans sista utgivna låt.

Köp din biljett här.


5 oktober

David Thurfjell – om religion och andlighet i våra liv

David Thurfjell, är en av landets mest meriterade religionshistoriker och författare till Granskogsfolk och En lockton i ödemarken. I sina böcker undersöker han vilken funktion religion och andlighet fyller i våra liv. Han har i år även varit sommarpratare i Sommar i P1.

Köp din biljett här.


12 oktober


Sverker Sörlin – bildning i Antropocen

Idéhistorikern och professorn Sverker Sörlin talar här om vad vi måste veta för att kunna leva (väl) tillsammans. Under denna kväll kommer Sverker Sörlin tala om begreppet bildning och hur vi ska klara av att hålla ihop vårt samhälle när det utsätts för olika påfrestningar.

Hur skapar vi ekologisk och social hållbarhet tillsammans? Vilka verktyg kan vi använda och vad är värt att kämpa för? Del av LitterArt.


Köp din biljett här.


19 oktober

Among Lynx Duo – rå, tung och smutsig blues

Among Lynx Duo är ett svängigt och smutsigt destillat av rootsrock-bandet Among Lynx. Med avstamp i den amerikanska bluestraditionen skapas ett sound som flirtar med 70-talsrock och nutidspop.

Köp din biljett här.


26 oktober

Elin Lyth & Daniel Östersjö tolkar Kristina Lugns dikter

Vis- och folksångerskan Elin Lyth sjunger Daniel Östersjös tonsättningar av Kristina Lugns dikter tillsammans med Daniel som ackompanjerar på gitarr, piano och dragspel.

Köp din biljett här.


Vecka 44: HÖSTLOV


9 november

Tailcoat – folkmusik med filmisk ljudbild

Tailcoat spelar nykomponerad folkmusik som är inspirerad av det kulturarv som de nordiska länderna delar. Med sin sällsynta instrumentation, nytänkande och filmiska ljudbild tar Tailcoat inspiration från traditionell folkmusik och förvandlar den till nyskrivna kompositioner. I samarbete med Scenkonst Sörmland.

Köp din biljett här.


16 november

Mia Taikon – romernas historia

Mia Taikon är rom och författare och har skrivit tre barnböcker. Hon är också föreläsare och pedagog med specialämnen på romsk historia, kultur och folkmordet på romer under Förintelsen. Under kvällens föreläsning tar Mia tar med er på en resa genom historien, där folkmordet på romer under Förintelsen synliggörs. Vilka processer möjliggjorde detta folkmord?


Köp din biljett här.

***

Alla evenemang startar kl 18:00 

***

Så bokar du och betalar

Biljettpris 150 kronor.  Du hittar länk till bokning och biljettköp under respektive programpunkt och du kan betala med bankkort eller Swish. Köpta biljtter återlöses inte.

Behöver du hjälp med detta, besök expeditionen eller ring  0155-29 20 80  under kontorstid 8-16. 

Medlemskapet i samma förening kostar 200 kronor/år. Bli gärna medlem för att stötta föreningen som också är skolans huvudman. Läs mer här.

Här hittar du programmet som utskrivbar PDF.

***

Tips, tankar, idéer?

Har du tips, tankar eller idéer om vad kulturcaféerna på Nyköpings Folkhögskola kan tänkas innehålla? Maila bokningsansvariga Lotta Krüger på lotta@nykoping.fhsk.se eller Mia Rolandsdotter på mia@nykoping.fhsk.se